maandag 27 september 2010

Our Common Future


OCF2.0 is een crowdsourcing en crowdfunding project om te komen tot een nieuwe, uitdagende en duurzame visie op de maatschappij van morgen. Met die opdracht, wordt er door bijna 400 mensen gewerkt aan 19 thema’s. Half december 2010 moet het klaar zijn, dan komt er een boek en een inspirerende conferentie in mei 2011. En daarmee veel actie om Nederland het duurzaamste land ter wereld te maken.
Stel jonge kinderen eens de vraag: "wat moeten mensen doen om de wereld leefbaar te houden?". De antwoorden die ik kreeg (n=3) waren raak: "niet stelen, of andermans spullen afpakken, geen spullen op straat gooien, geen afval in de rivier gooien, goed zorgen voor elkaar, samenwerken met elkaar, goed voor zieke mensen zorgen, lief zijn voor elkaar en niet brutaal doen". Mooie antwoorden die in het perspectief van onze toekomst denk ik werken. Stel dat we dat allemaal zouden doen? Waar komen we dan uit? Het zou mooi zijn als we “Nederland, het duurzaamste land ter wereld” kunnen noemen. De jeugd heeft de toekomst, maar wat voor toekomst ? Genoeg inspiratie om mee te doen aan OCF 2.0. Bovendien is er op tal van terreinen crisis: zijn we ons kompas kwijtgeraakt? Ik mag een bijdrage leveren aan de Themagroep Leiderschap. Om het overzichtelijk te maken zijn er meteen 3 subgroepen aan de slag gegaan: Context, Levels en Stijlen.
Leiderschap in relatie tot context onderzoeken is een uitdaging. De neiging is op zoek te gaan naar de toekomst, welke contexten ontstaan en welk leiderschap past daarbij, want zo stellen wij: het succes van leiderschap wordt bepaald door de context. We kunnen ook stellen dat leiderschap overeenkomsten vertoont met zeilen of reizen: stuurkunst, het lezen van de kaart, een goede radar en een goed kompas zijn onontbeerlijk, om de goede beslissingen te nemen op het moment dat zich vragen voordoen. Hoe het weer zal worden weten we niet maar we zijn voorbereid! Tenslotte vraagt dat om een open mind een mindset die niet uitgaat van “If I can predict the future, I can control it” maar: “If I can control the future, I do not need to predict it”.
Op elk level of niveau speelt leiderschap een rol. Op individueel niveau zou je kunnen stellen: jij bent verantwoordelijk voor het leven wat je leeft en hoe jij dat beleeft. Door bewustwording en gewaarwording heb je impact. Altijd. Hoe groot die impact is hangt af van jouw leiderschap en het leiderschap van jouw volgers (good followership implies good leadership). Leiderschap impliceert dan ook verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid voor mensen, welzijn, welvaart, leefbaarheid, waarde en waarden. Dit geldt voor elke rol die je speelt onafhankelijk van organisatie, profit of non-profit enzovoort. De verantwoordelijkheid wordt “zwaarder” wanneer meer mensen jou volgen. Gewaar zijn en bewust zijn van je impact is cruciaal. De kwaliteit van leiderschap die past bij de ambitie om Nederland het duurzaamste land ter wereld te maken wordt gevoed door ons bewustzijn van impact en invloed en mate van betrokkenheid, is dat bewust zijn van fysiek bestaan of ook bewustzijn van het universum of kosmos? Verder is orientatie belangrijk, is dat alleen onze directe woonomgeving of de hele planeet.
Ook kun je denken aan onze focus als mens en groepsdier, gericht op alleen overleven of ook geven en delen of wellicht waardecreatie?
Tenslotte gaat het (natuurlijk) over onze footprint: ombuigen van negatief naar neutraal en uiteindelijk positief! Is het leiderschap wat daar bij past dan Duurzaam Leiderschap? En hoe ziet dat er dan uit en kan ik dat ontwikkelen?