dinsdag 31 maart 2009
Laat me vrij
Laat me vrij
Ieder mens heeft behoefte aan liefde, erkenning, de mogelijkheid talenten te ontdekken, ergens van dienst te kunnen zijn, betekenis vol te leven.
Natuurlijk vraagt dat ruimte en vrijheid, maar ook triggers of stimuli die je op scherp zetten om te gaan. Er moet een zekere spanning gecreeerd worden om aan het werk te gaan met linker en rechter hersenhelft, hart en ziel . Emotie en gevoel voor urgentie. Ik denk dat er drie zijn die goed werken: passie, frustratie en schaarste.
Passie voor een betere wereld is de eerste. Dat hoeft niet zo groots te zijn als het klinkt, simpel weg komt het neer op uw oordeel over wat u ziet in producten, processen, hoe er met de klanten of medewerkers wordt omgegaan et cetera. En in het sociaal/economische veld is er ook genoeg om u druk over te maken, er valt nog veel te verbeteren vind ik.
Nou is oordelen enerzijds goed maar tegelijkertijd mag u zich af vragen of u moet oordelen, waarom u oordeelt en vanuit welk referentiekader. Is dat een collectief kader of alleen uw oordeel. Het vermogen om te oordelen begint mijn inziens dan ook met het vermogen te kijken, te zien en te luisteren. Samenhang te zien en te ontdekken, wat is hier aan de hand, wat zie ik, wat hoor ik, wat voel ik. Simpele oplossingen passen niet bij complexe problemen. Toch is de passie om te verbeteren vanuit een gedeelde wens over de toekomst (van de wereld, Nederland, uw bedrijf, afdeling) een krachtige bron voor creativiteit. Juist het referentiekader mag ter discussie gesteld worden.
Een tweede bron of trigger is simpelweg frustratie en boosheid. Dit zet druk op de ketel en dwingt tot focus en snelheid van denken en handelen. Hier is dan wel een gedeelde urgentie (en boosheid) weer van belang.
De derde trigger is schaarste. Als het toiletpapier bijna op is, gaat u er zuiniger mee om. Als de benzinemeter aangeeft dat u echt moet tanken verandert uw rijgedrag. Als het geld bijna op is of de tijd, dan is het urgent om nieuwe wegen te bewandelen. Nu CO2 uitstoot en energiegebruik hoger op de agenda staat, komen er zuinigere autos, lampen et cetera. Als de schaartse echt is gaan we andere verbanden leggen. Waarom ga ik eigenlijk naar mijn werk, in de auto, in de file; met de communicatie-technologie van vandaag kan ik toch overal werken ? Zijn er al airco’s op zonne-energie?